Det å gamble er noe som har vært gjort nærmest i alle tider, og den aller første spilleautomaten ble laget så tidlig som på slutten av 1800-tallet. Dette var da en automat som hadde en kortstokk i stedet for symboler, og automaten hadde fem hjul. Dette var i grunn en poker-maskin, og det å betale ut gevinster var ikke noe denne kunne gjøre. Nå om dagen er det videoautomater vi spiller på, og disse er langt mer komplekse enn hva de originale maskinene var, men hjulene og gevinstlinjene er fortsatt en stor del av dem.

Mekaniske hjul og én gevinstlinje

Etter poker-automaten kom det som ligner mer på dagens maskiner, og symboler som bjeller, melon, kirsebær og bar gjorde sitt inntog. For å gjøre det enklere å stille inn maskinen til å selv kunne oppdage gevinster ble antall hjul redusert til tre, og det var kun én gevinstlinje, nemlig den i midten. Denne automaten ble også laget på slutten av 1800-tallet, og den dag i dag finnes det automater som fungerer på mer eller mindre samme måte.

Hovedgevinsten du kunne vinne på disse tidlige utgavene av spilleautomatene var hele 50 cent, og på denne tiden var dette mye penger. Dette er langt fra hva som er mulig å vinne nå om dagen, da toppgevinstene kan være på mange millioner kroner i spill med en jackpot.

Elektriske automater og videoautomater

Automater som fungerer med hjelp av elektrisitet ble for første gang vist frem i Las Vegas på 1960-tallet, og dette var en automat som både kunne oppdage gevinster, og betale ut opptil 500 mynter helt uten hjelp av en ansatt. Dette revolusjonerte spilleautomaten, og dette ble straks en suksess som ble fulgt opp av flere spilleverandører.

Den første videoautomaten så også dagens lys for første gang i Las Vegas, men det å få denne automaten godkjent var ikke bare lett. Før den ble godkjent for bruk måtte den gjennom noen modifikasjoner for å forhindre juks, og da snakker vi ikke om juks fra spillernes side, men fra casinoet sin side. På denne tiden var automatene mer utsatte for å rigges slik at de ikke ga gevinster på langt nær så ofte som dagens maskiner gjør.

Det som i dag kalles RTP – Return To Player, er den teoretiske tilbakebetalingen til spiller, og disse tidlige automatene kunne ha dette helt nede på 50%, eller mindre, og dette er langt ifra dagen automater som kan ha en RTP på opptil 98%.

Bonusfunksjoner og nåtidens spilleautomat

Det var først på 1990-tallet at de automatene som vi kjenner i dag ble oppfunnet, og dette er så klart spill med bonusfunksjoner. Etter at spillene ble digitalisert var mulighetene mange, og det å tilby et bonusspill hvor en ny skjerm åpnes opp for å spille en annen del av spillet, altså på noe annet enn på de tre eller fem hjulene, eller med en annen vinnersjanse eller annen ekstrafunksjon, er nå en standard del av alle videoautomater. Disse funksjonene er nå så mangt, men det å kunne få Free Spins eller en annen form for bonus med høye utbetalinger er nå de mest populære aspektene av de fleste automater. Det er nemlig her du kan vinne de virkelig store gevinstene.

Spilleautomaten har vært gjennom en utrolig forandring gjennom årene, og de vi kjenner i dag som en vanlig spilleautomat vil om noen år kanskje bli omtalt som klassiske automater. Det neste store vi venter i spenning på er nemlig allerede rundt hjørnet, og dette er VR-spill. Akkurat når dette blir lansert gjenstår å se, men vi gleder oss allerede til dette nye kapitlet i spilleautomatens historie!