Fedje Mekaniske har en moderne maskinpark, inkludert flere valser. Vi håndterer service på alle valser opp til 15 meters lengde med en diameter opp til Ø2300 mm og vekt opp til 50 tonn. Vi utfører blant annet tappbytte, tappreparasjoner, termisk sprøyting, sliping, belegging og balansering. I tillegg har vi selv valser fra 3 til 25 meter for produksjon av valsede plater og produkter.

Hva er valsing?

Under mekanisk arbeid er valsing en metallprosess der metallmateriale passerer gjennom ett eller flere par ruller for å redusere tykkelsen og for å gjøre tykkelsen jevn. Konseptet er i stor grad det sammen som om man ruller ut en deig. Valsing er klassifisert etter temperaturen på metallvalsen som benyttes. Hvis temperaturen til metallet er over sin omkrystalliseringstemperatur, kalles prosessen varmvalsing. Hvis temperaturen av metallet er under omkrystalliseringstemperatur, er prosessen kjent som kaldvalsing. Når det gjelder bruksområder, tåler varmvalsede plater mer tonnasje enn noen annen produksjonsprosess, og kaldvalsing behandler mest tonnasje ut av alle de kalde arbeidsprosessene. Rullestativer som holder flere ruller sammen benyttes slik at man kan kjøre sammen arbeidsstykket gjennom flere ruller i en og samme operasjon. Ved å benytte valsing for å forme metall kan man raskt forme metallet, som typisk er stål, til en rekke ulike produkter og stålkonstruksjon som H-bjelker for bruk i konstruksjoner, vinkellager, kanalbeholdning, stanglager og skinner med mer. Før i tiden var det vanlig at stålverkene selv hadde en egen valsedivisjon som konverterte halvfabrikata til ferdige produkter, men i dag er dette arbeidet i stor grad overtatt av mekaniske verksteder som Fedje Mekaniske og andre.

Typer valsing

Det finnes mange typer valsing, inkludert ringvalsing, rullbøyning, rullforming, profilvalsing og kontrollert valsing. Ved Fedje Mekaniske utførte vi alle typer valsing som er nevnt ovenfor.

Historien til valsing

Oppfinnelsen av valsemøllene i Europa kan trolig tilskrives Leonardo da Vincis tegninger. De tidligste valsene, som var langt “råere” enn dagens mer tekniske løsninger, stammer fra Midt-Østen og Sør-Asia så tidlig som år 600 før Kristus. De tidligste valsene man så i Europa ble utviklet i Belgia rundt 1590. Disse passerte metall gjennom to ruller for å danne en plate av jern, som deretter ble passert mellom riflete ruller for å produsere stenger av jern. De første forsøkene på valsing av tynnplater fant sted rundt 1670 i England. “The slitting mill” som fabrikken het, fikk i oppdrag av en kjent forretningsmann og bryggerieier ved navn John E. Wells med å finne en rimeligere måte å produsere flate metallplater som kunne formes runde slik at de kunne brukes ved produksjon av tønner som skulle transportere ølet hans. The slitting mill leverte og i 1679 ble den aller første patenten på valsing registrert. Noen av de tidligste bøkene man kan finne som omhandler bruk av valser til masseproduksjon er av Christopher Polhem, i boken sin “Patriotista Testamente” som kom ut i 1796. Der nevner han valser som brukes til produksjon av både tallerkener og stangjern. Han forklarer også hvordan valsing kan spare både tid og arbeid, fordi en vals kan produsere 10 til 20 stenger på samme tid.

Moderne valsing

Moderne rullende praksis kan tilskrives den banebrytende innsatsen til Henry Cort fra Funtley Iron Mills, nær Fareham, England. I 1783 ble det utstedt et patent til Henry Cort for hans bruk av riflede ruller for produksjon av rullestenger. Med Corts design kunne man øke den daglige produksjonen hele 15 ganger. Selv om Cort ikke var den første til å bruke riflede ruller, var han først til å kombinere bruken av mange av de beste funksjonene til ulike jernproduksjon- og formingsprosesser som var kjent på den tiden. Således har han fått navnet “Den moderne valsens far”.